Muut hamstraavat wc-paperia, me hamstraamme aikatauluja

Jyränkölän Mediapaja Heinolassa on yksi niistä työpajoista, jotka siirsivät toimintansa verkkoon heti, kun koronaviruksen aiheuttama poikkeustila alkoi. Mediapaja on toiminut nyt kolmatta viikkoa etänä, kaikki valmentajat ja valmentautujat kotoa käsin 17.3. alkaen. Vastuuvalmentaja Mikko Kallio kertoo vinkkien kera, miten valmennus verkossa organisoidaan sujuvasti ja millaista on Jyränkölän Mediapajan verkkoarki.

KUVA_Discord
Näkymä Jyränkölän Mediapajan Discordista

Rykäisy

Päätöksen etävalmennuksesta teimme maanantaina 16.3. Hyvinkin verekseltään loimme nuorten kanssa yhdessä tekniset ratkaisut. Aloitimme etätyöskentelyn 17.3.2020. Ideat tulivat nuorilta, oikeastaan toteutuskin. Lähtö oli ainakin minun kohdallani hyvinkin hapuileva, ja koko ajan sain olla kyselemässä, kun en tajunnut. Virtuaalikokouksen bingon sain jo ekana päivänä.

Sovelluksista ja laitteista

Käytämme Discord- ja Zoom-sovelluksia Mediapajan valmennuksessa. Muitakin testasimme, mutta näihin päädyimme. Suosittelen. Lisäksi nuoret ovat saaneet kotikoneilleen Adobe Creative Cloudin ohjelmat, kuten Photoshopin ja Premieren. Nuoret käyttävät myös ilmaisohjelmia ja omia kuvausvälineitään, kuten älykännyköitä. Olemme myös lainanneet pajan kalustoa. Kaikkea saa käyttää, mikä toimii. Periaatteessa pelkkä älykännykkä riittää, mutta on helpompaa, jos on kaksi laitetta.

Jokainen mediapajalalainen on asentanut molemmat sovellukset, Discordin ja Zoomin, eli ladannut ne sovelluskaupasta omille laitteilleen. Molempiin sovelluksiin nuoret ovat luoneet tunnukset sähköpostinsa avulla. Ja ”muista salasanat”, niin jatko helpottuu. Nämä kannattaa asentaa ja ottaa käyttöön kaikilla laitteilla, joilla voi kommunikoida, niin mahdollisuudet monipuolistuvat. Mutta kuitenkin laite kerrallaan, ja aloittaa Discordin käytöstä. Me menimme Discordilla ensimmäisen viikon, minä pelkällä kännykällä. Zoomin kanssa on hyvä huomioida, että sinne pääsee joka laitteella yhtä aikaa. Ihmettelin porukan määrää Zoom-kokouksessa, niin minä itse olin siellä kahdella eri laitteella. Ihmekös, kun ääni kiersi, ja hyvä etten kysynyt toiselta itseltäni kuulumisia…

Discordiin olemme luoneet Mediapajan normiarjen vastineet – siis ihan samannimiset touhut kuin meillä on muutenkin. Meillä on myös erilliset huoneet kaikelle muullekin: varasto, riippumatto, tupakkakoppi sekä tilaustöiden nimellä olevat huoneet. Discordissa ei kannata olla liikaa toimintoja, mieluummin lähtee muutamasta ja kasvattaa tarpeen mukaan. Periaatteessa alussa riittää kaksi toimintoa: puhekanava (”äänenkuva”) ja tekstikanava (#). Tekstikanavalle saa myös tuotua tiedostoja.

Hyvä vuorovaikutuskäytäntö on myös se, että joka toinen yhteinen palaveri on Zoomissa, koska siellä näkee toisen. Sopii porukalla, kuka (valmentajista) luo kokouksen, ja kutsulinkki Discordin kautta.

Sopimuksista ja tunteista

Kuntouttavan työtoiminnan nuorilla sopimus oli katkolla heti alkuun, ja tauko alkoi 18.3.2020. Pyysin henkilökohtaisesti kaikkia pysymään mukana toiminnassa, vaikka ei olisi sopimusta. Mahdollisuus pitää vapaana sitten myöhemmin. Meillä meni siis tauolle kuntouttava työtoiminta ja avotyötoiminta. Nyt kuntouttava työtoiminta on muutettu työkokeiluiksi, ja jatkon linjausta odotellaan. Porukka on pysynyt kuitenkin menossa mukana.

Kaikki nuoret ovat meillä olleet mukana katkeamattomasti verkkovalmennuksessa. Myös uusia on tullut. Vaikka tämä muutos on teknologinen, niin ennen kaikkea psykologinen. Kiinnittyminen arkeen, tekemiseen ja muihin ihmisiin sekä tunteiden vaihtelut. Yhteys muihin hoituu nyt teknisesti eri lailla kuin aiemmin, mutta psykologisesti on samat tarpeet. Kriisissä yhteys muihin ihmisiin korostuu. Arkeen on kuulunut voimakkaiden tunteiden käsittelyt epätoivosta ahdistukseen, mutta myös onnistumiseen ja uuden löytämiseen. Ihan huolella ollut oma pääkin koetuksella.

Viikkoaikatauluista ja normiarjesta

Tässä olemme olleet tiukkoja. Vähintäänkin yhtä tärkeää kuin vessapaperin hamstraaminen, on ollut pitää kiinni arjen rytmiikasta. Olenkin sanonut, että muut hamstraavat wc-paperia, me hamstraamme aikatauluja.

Kokouskäytännöt verkossa työskentelyssä ovat tärkeät. Yksi puhuu, muilla mikki äänettömällä. Tämän huomasi heti alkuun. Kun hälinä on saatu rauhoitettua puheenvuoroiksi, niin yritäpä salaa käydä vessassa mikrofoni auki. Tai jos joku tekee samalla ruokaa tai muuten kolistelee, niin muut eivät kuule mitään. Eli kokouskäytännöt ja mikit mutella.

Keskustelua helpottaa myös, kun yksi jakelee puheenvuoroja. Puheenvuoroja voi myös pyytää – käsi ylös, jos näköyhteys tai erilliset painikkeet. Chatin kautta voi myös kirjoittaa. Yllättävän toimivaa.

Yhteiset pelailut ja rentoutuminen

Pelailut ja rentoutuminen verkon kautta ovat tärkeitä sopivissa hetkissä, esimerkiksi legendaarinen ”piirrä ja arvaa” (skribbl) ja lautapelisivusto. Siis yhdessä pelaamista verkossa – myös osana pajan arkea. Kommunikointi onnistuu mukavasti Discordin kautta. Yllättävän toimivaa. Ja näitä on paljon monenlaisia. Nuoriso tietää.

Vapaa-ajan Zoomit on myös otettu käyttöön. Yhdessä voidaan käydä Zoom-kaffeella, ja kuulemma perjantai-illan istuntoja on myös vietetty Zoomissa. Jokainen on kotonansa kuin olisi kahvilassa, ja porukka koolle ja videoyhteydellä turinointi.

Yksilön tavoitteet

Näillä toiminnoilla ja viikko-ohjelmalla olemme luoneet rungon valmennukselle ja arjelle. Lisäksi nuorilla on omat yksilölliset tavoitteet, joita toteutetaan kuten ennenkin. Esimerkiksi pääsykokeisiin valmistautuminen, verkkolukio, näyttelytöiden tekeminen. Töiden hakeminen on vähän jäissä. Lisäksi käymme kahdenkeskisiä keskusteluja niinkuin ennenkin, tai muutaman hengen pienryhmissä. Asiakastyöt – kuten taittotyöt, graafiset duunit – on jaettu ja vastuutettu kuten ennenkin, samoin niiden tsekkaamiset. Myös tiskivuoro on kuten ennenkin, nyt vain jokainen tiskaa kotonaan.

Mikko Kallio, vastuuvalmentaja
Jyränkölän Mediapaja
mikko.kallio@jyrankola.fi
044 797 2403
Facebook
Facebook / Mikko

Viikko-ohjelma Jyränkölän Mediapajan verkkovalmennuksessa 

JOKA AAMU

Kun tulet Discordiin, niin morjesta – tyyli vapaa. Viimeistään klo 10 tullaan. Jos ei tyyppiä näy, otamme yhteyttä. Ja tästä Discordissa morjestamisesta alkaa myös työaika. Siis kuin tulisit pajan ovesta sisään. Päivän päätteeksi D-morjesta kun lähdet, kuten muutenkin.

MAANANTAI

Klo 11 Työnjakopalaveri (Discord), kaikki paikalla: Käymme jokaisen tilanteen ja viikkotyöt lävitse, muut ovat kuulolla (sovittu yhdessä). Puhumme hyvinkin avoimesti.

TIISTAI

Klo 11 Zoom-Kahvit: Rennompi kuulumiskierros

Klo 11:30 Musapaja (Zoom): Musapaja on aloitettu syksyllä 2019 ja sitä on jatkettu Zoomissa. Vetäjänä on Heinolan kansalaisopiston musaope Paavo. Mediapajalla on vuosien saatossa vierailevien tähtien vetämänä ollut muun muassa improa, maalausta, videointia, editointia ja mitä milloinkin. Perinteisesti tiistaisin. Sama nyt Zoomissa. Toimii.

KESKIVIIKKO

Klo 11 kommenttiryhmät (Discordissa ryhmä 1 ja 2)

Ennakkovalmistelut kahdessa ryhmässä torstain töidenkatselmukseen, jossa tällä kertaa aiheina videopäiväkirjan pitäminen eri keinoin sekä tilaustyöt. Molemmissa ryhmissä on oma pj, kirjuri sekä virtuaalinen musta vihko, johon kirjoitetaan kommentit talteen (keskustelutoiminto Discordissa).

TORSTAI

Klo 11 töidenkatselmus (Zoom ja Discord yhtä aikaa)

Zoomissa puhe (+kuva jos haluaa) ja Discordista luetaan kommentit. Kommenttiryhmien kommenttien pohjalta käydään keskustelut niin, että kyseisen ryhmän pj tai kirjuri kertoo kärkeen kommentit ja arvioinnit työstä. Usein valmentautujat on jaettu siten, että ei kommentoida omaa työtä vielä kommenttiryhmässä. Eli jos kaikilta on yksi työ arvioitavana, niin jaetaan valmentautujat siten, että ryhmä 1:n jäsenten työt ovat ryhmä 2:n arvioitavana ja toisin päin. Tämä on ollut mediapajan arviointikulttuuria monta vuotta.

PERJANTAI

Erikseen sovitut työt niillä, joilla on viiden päivän viikko sekä palaverit.

LISÄKSI

Valmentajilla on omat erilliset Discord- ja Zoom-palaverit pitkin viikkoa, usein heti aamulla sekä päivän päätteeksi. Mediapajan ulkoisten asiakkaiden asiakaspalaverit pidetään pääosin Discordissa, samoin opiskelija-arvioinnit, joissa opettaja(t) mukana. Näille on luotu omat paikkansa (serverit), kuten Mediapajakin itsessään on. Näin ei mene tyypit sekaisin, ja pysyy hallinnassa ”kulkuluvat”. Eli olemme luoneet omiksi paikoikseen Mediapajan asiakkaat -ja Mediapajan arvioinnit -serverit. Näissä on Puhe/Voice- ja Chat -toiminnot asiaan liittyvillä nimillä.

Lisäksi parin viikon aikana on ollut useiden tahojen perehdytystä tavalla tai toisella molempiin sovelluksiin ja tätä kautta muuta auttamista. Ihan oma lajinsa on tämäkin. Se, kenellä on parhaat hermot ja rauhallinen ääni, kannattaa laittaa perehdyttäjäksi.

%d bloggaajaa tykkää tästä: