Iltapaja on hyvä syy lähteä pois kotoa

Porin kaupungin Nuorten työpajoilla yksinäisyyttä on onnistuttu vähentämään järjestämällä avointa iltapajatoimintaa. Kirsi Vesterbacka kertoo iltapajatoiminnasta saaduista kokemuksista. Ystävänpäiväviikolla käynnistyneessä #yksinäisyyttävastaan-kampanjassa etsivä nuorisotyö ja työpajat kertovat teoistaan yksinäisyyden vähentämiseksi.

hello-lightbulb-os-8dH12UGo-unsplash

Porin kaupungin Nuorten työpaja aloitti iltapajatoiminnan syyskuussa 2019. Iltapajoja on järjestetty säännöllisesti joka toinen viikko keskiviikkona tai torstaina klo 16-20.

Iltapajan idea on tarjota nuorille mahdollisuus hengailla yhdessä. Mukaan voi tulla matalalla kynnyksellä, koska ohjelma on rentoa ja osallistuminen vapaaehtoista. Vaikka olisi ujo tai sosiaalisesti kömpelömpi, rohkenee lähteä mukaan koska paikka ja ihmiset ovat työpajasta tuttuja. Nuorten työpajan iltapajaan voi osallistua jokainen alle 29-vuotias nuori, vaikka ei (vielä) olisikaan työpajalla töissä.

Tällä hetkellä tapahtumaa ei mainosteta laajasti, sillä ainakin tämän hetken tavoitteena on pitää iltapajaan osallistujien määrä pienehkönä, jolloin osallistuminen on helpompaa niillekin, jotka eivät ole sosiaalisesti aktiivisia. Pienessä porukassa on turvallista luoda kenties pysyvämpiäkin ihmissuhteita, jolloin iltapaja on täyttänyt todellakin tehtävänsä.

Yhdessä tekeminen ja oleskelu on aina lähtöisin nuorista itsestään ja he sekä ideoivat että tekevät iltapajan ohjelman itse. Porissa eri pajat osallistuvat halujensa mukaan ohjelman luomiseen. Kahta samanlaista iltapajaa ei ole, vaan jokainen on ollut omanlaisensa; nuorten itsensä näköinen. Ainakaan vielä eivät ideat ole loppuneet kesken.

Jokaisessa iltapajassa on ollut suunniteltua ohjelmaa kuten vierailijoita, leikkejä, meditaatioharjoituksia, elokuvan katselua, levyraatia, kokkailua jne. Neljän tunnin aikana ehtii toteuttamaan useampiakin ideoita. Lopuksi on aikaa pelailla yhdessä vaikkapa Unoa.

Iltapajaan osallistuu nuorten lisäksi aina etsivä nuorisotyö, yksilövalmennus ja eritysnuorisotyöntekijä, jotka ovat valmiina kuuntelemaan nuoria asiassa kuin asiassa. Lisäksi mukana on aina muutama pajojen ohjaajista.

Nuoret ovat olleet tyytyväisiä iltapajoihin, sillä niiden ilmapiiri on rento. Työn tekemisestä ei puhuta, vaikka lähes kaikki paikalla olevat ovatkin työkavereita keskenään. Tosin Porin työpajalla on niin paljon nuoria ja useampia kahvihuoneita eri puolilla rakennusta, että kaikki eivät välttämättä opi tuntemaan toisiaan työpäivien lomassa edes ulkonäöltä.

Nuoret ovat pitäneet hyvänä myös sitä, että iltapajojen aikana voi kokeilla toisenlaisia asioita kuin mitä arkisessa työssä työpajalla tai muualla. Esimerkiksi työpajan Varaosapankissa työskentelevä nuori ei juuri pysty tekemään improvisaatioharjoituksia normaalina arkena, mutta iltapajassa senkin kokeileminen on ollut mahdollista.

Iltapajan jälkeen nuoret ovat kokeneet, että olo on itsevarmempi ja on helpompi olla oma itsensä. Iltapaja on hyvä syy lähteä pois kotoa ja viettää yksinäisen illan sijaan sosiaalisempi iltahetki.

Porin kaupungin Nuorten työpajan nuoret ovat toivoneet, että iltapajatoiminta jatkuu ja vakiinnuttaa asemansa pysyvänä osana pajatoimintaa. Hyvät kokemukset iltapajatoiminnasta ovat mukava syy haastaa kaikki muut Suomen työpajat kokeilemaan iltapajatoimintaa edes yhden illan ajan! Tämän tyyppinen toiminta on piristävä poikkeus normaaliin pajarutiiniin ja tuo varmasti hyvää mieltä kaikille osallistujille.

Kirsi Vesterbacka
Porin kaupungin Nuorten työpajat

 

Lue lisää #yksinäisyyttävastaan-kampanjasta ja ilmoita oma tekosi.

 

%d bloggaajaa tykkää tästä: