Työpaja – yhteisö, valmennus ja merkityksellinen työ samassa paketissa!

Mitä on työpajatoiminta vuonna 2020?  Työpajatoiminta 2020-blogisarjassa tarkastellaan työpajatoimintaa ja toiminnan ajankohtaisia ilmiöitä vuosikymmenen taitteessa. Ensimmäisessä osassa puhutaan, mitä on työpajatoiminta tänä päivänä. Millaisia työpajoja Suomessa on ja miten toiminta on muuttunut kuluneen vuosikymmenen aikana? Sarjan avaa TPY:n työpajatoiminnan alueellisen työn asiantuntija Anne Välimaa. Blogisarjan yhteydessä julkaisemme infograafisarjan työpajatoiminnasta.

Infograafit_työpajat suomessa

Työpajatoiminta 2020

Työpaja on valmennusyhteisö, jonka tavoitteena on vahvistaa hyvinvointia, kasvattaa ja tunnistaa osaamista sekä tukea kohti koulutusta ja työtä. Työpajatoimintaa on saatavilla noin 95 prosentissa Suomen kunnista eli lähes joka kunnassa. Kunnalliset työpajat ovat pysyneet työpajojen enemmistössä läpi vuosikymmenen: 60 % työpajoista on kunnallisia tai kuntayhtymän hallinnoimia. Yhdistysmuotoisia työpajoja on 28 %, säätiöitä 10 % ja muita toimijoita 2 %. Työpaja saattaa olla omassa kunnassa ainoa työllistymistä ja arjenhallintaa tukeva palvelu tai ainoa tunnistettu oppimisympäristö osaamisen kerryttämiseen tutkintoa varten.

Työpajatoiminnassa vahvistetaan valmennuksen ja merkityksellisen tekemisen avulla elämänhallintaa ja työelämävalmiuksia. Valmennus työpajalla tähtää tulevaisuuteen. Se on rinnallakulkijuutta, kokonaisvaltaista tukea valmentautujan tarpeiden mukaan. Työvalmentajan vastuulla on ammatillisen osaamisen ja työyhteisötaitojen kehittäminen. Työn lomassa syntyy monia syvällisiä keskusteluja ja pohdintoja tulevaisuudesta. Yksilövalmentajan kanssa työalana on koko elämä – yksilövalmennuksessa vahvistetaan arjenhallintaa sekä mietitään jatkopolkuja. Ympäröivä yhteisö tarjoaa vertaistukea ja osallisuuden kokemuksia sekä kehittää taitoa toimia ryhmässä. Valmennus työpajalla on aina tavoitteellista.

Verstaalta pelien kehittelyyn

Työpajojen työtehtävissä korostuu konkreettinen tekeminen. Työpajalla saa merkityksellistä tekemistä, mahdollisuuden kokeilla, ja ehkä löytää itselleen uuden ammatillisen kiinnostuksen kohteen tai hyvän harrastuksen. Työpajalla tarjotaan mahdollisuus onnistumisen kokemuksiin – jos se onnistui täällä, voin onnistua muuallakin!

Puu ja rakennus sekä tekstiili ovat säilyttäneet asemansa työpajojen yleisimpinä valmennusyksikköinä läpi menneen vuosikymmenen. Noita työtehtäviä yhdistää käsillä tekeminen, jossa näkee oman työn jäljen ja tulokset välittömästi. Nuorten kiinnostusta ovat herättäneet uudet mediaan, pelien kehittelyyn tai pelaamiseen liittyvät työpajat. Niiden määrä onkin kasvanut tasaisesti etenkin vuosikymmenen loppupuolella. Kun vuonna 2016 media ja mainonta oli vielä 13. yleisin valmennusyksikkö työpajoilla, oli se noussut vuonna 2018 sijalle 9.

Kokemattomana työntekijänä pääsin näkemään ja kokemaan kyseisten työtehtävien vaativuuden ja pääsin yleisesti oppimaan alasta ja siihen liittyvistä erilaisista asioista. … Itse henkilökohtaisesti olen tykännyt olla pajalla töissä heti ensimmäisestä päivästä lähtien, vaikka alasta ja sen käytännöistä ei ollut pienintäkään hajua.” (Sovari 2019)

Yhä useampi työpajalle tuleva tarvitsee pidempikestoista tukea

Monella työpajalle tulevalla nuorella on tarvetta pidempikestoiselle ja intensiivisemmälle tuelle, mikä näkyy starttivalmennuksen suurena tarpeena. Matalan kynnyksen starttivalmennuksessa olevilla työ- tai koulutuspolku ei ole aivan lähiaikoina saavutettavissa, vaan sen alku siintää hieman kauempana edessäpäin. Starttivalmennuksessa työpaja-arkeen ei välttämättä sisälly varsinaisia työtehtäviä, mutta valmennuksen menetelminä hyödynnetään monenlaista toimintaa kädentaidoista ruoanlaittoon ja luontoretkiin.

Vaikka työpajatoiminta on toimintamuotona vakiintunut, elää se silti ajassa. Toiminnan sisältöjä muokataan niin valmentautujien ja alueen kuin työmarkkinoiden ja koulutustarpeiden mukaan.  Valmentautujien mielestä työpajatoiminta on onnistunut erinomaisesti: he antavat toiminnalle arvosanan 4,3 asteikolla 1-5.

Anne Välimaa
työpajatoiminnan alueellisen työn asiantuntija
Valtakunnallinen työpajayhdistys

Lähteet:

Työpajatoiminta 2016. OKM / AVI
Työpajatoiminta 2018. OKM/AVI
Työpajatoiminnan valtakunnalliset Sovari-tulokset 2018 / Valtakunnallinen työpajayhdistys ry
Työpajatoiminnan valtakunnalliset Sovari-tulokset 2019 / Valtakunnallinen työpajayhdistys ry (ei julkaistu)

 

%d bloggaajaa tykkää tästä: