Yksi plus yksi on aina enemmän kuin kaksi

Ohjaamot kokoavat valtakunnallisesti eri toimijoita työskentelemään saman katon alle, tarjoamaan nuorille helposti saatavilla olevaa monialaista palvelua. Ohjaamoiden yhteistyö työpajojen ja etsivän nuorisotyön kanssa hyödyttää sekä nuorta että työntekijöitä.

Meillä Hyvinkäällä myös ulkoiset puitteet tukevat yhteistyötä työpajojen ja etsivän nuorisotyön kanssa. Hyvinkään Ohjaamo, osa nuorten työpajoista sekä etsivän nuorisotyön ohjaajat sijaitsevat samassa rakennuksessa muodostaen yhteisen Nuorille aikuisille suunnatun talon – Nastan. Nuoret pääsevät työpajoilta piipahtamaan Ohjaamossa, vaikka pelkät sukat jalassa hoitamaan asioitansa esimerkiksi TE-asiantuntijan kanssa. Työpajojen valmentajat työskentelevät tiiviisti nuoren kanssa rakentaen luottamusta päivittäisessä toiminnassaan. Kun nuori tulee Ohjaamoon tapaamaan tietyn alan asiantuntijaa, esimerkiksi sosiaalityöntekijää tai te-asiantuntijaa yhdessä työpajalta tutun valmentajansa kanssa, lähtökohdat yhteiselle työskentelylle ovat nuorelle helpommat. Työpajoilta oleva valmentaja on tukemassa ja auttamassa nuorta esim. ongelmien sanoittamisessa, joita on käsitelty jo työpajoilla.

Työpajojen nuoret ovat useimmiten myös Ohjaamon asiakaskuntaa, alle 29 vuotiaita hyvinkääläisiä työttömiä nuoria. Kutsumalla työpajat Ohjaamoiden monipuolisiin tapahtumiin tavoitamme hyvin kohderyhmän nuoria sekä teemme samalla Ohjaamoa paikkana tutuksi nuorille. Kun nuori tuntee Ohjaamon, on pajajaksonkin päätyttyä helppo hakea tietoa, ohjausta ja apua tarpeen tullen tutusta paikasta. Erilaiset Ohjaamoissa järjestetyt tapahtumat, kuten säännöllisesti pidettävät työnantajatreffit ja velkaneuvontainfot yms., täydentävät myös työpajojen valmennusta ja hyödyttävät kaikkia osapuolia: Ohjaamoa, työpajoja sekä erityisesti nuorta.

Me ammattilaiset opimme toinen toisiltamme ja pystymme hyödyntämään oppejamme myös omassa perustyössämme. Hyöty yhdessä tehtävästä työstä on enemmän kuin siihen käytetty aika. Nuorten työpajavalmennus sekä etsivä nuorisotyö tuovat oman osansa Ohjaamon monialaiseen palvelukokonaisuuteen: tietoa ja osaamista mm. nuorten kohtaamisesta, puheeksi ottamisesta, monipuolisista menetelmistä sekä nuorten parissa pinnalla olevista ilmiöistä. Nämä tiedot ja taidot auttavat Ohjaamo -palveluiden kehittämisessä, vastaamaan nuorten tarpeisiin entistä paremmin.

Yksi plus yksi on aina enemmän kuin kaksi, kun tehdään yhteistä työtä nuorten hyväksi.

Anu Mattila, palvelukoordinaattori
Ohjaamo Hyvinkää ja Riihimäen seutu
Nuorten palvelut

Ohjaamo logo

%d bloggaajaa tykkää tästä: