Pian ollaan taas ihan pihalla

Ihanko Pihalla muokattu.jpgIhanko Pihalla? -työpajanuorten taide- ja kulttuuritapahtuma on jo nimensä mukaisesti poikkeuksellinen tapahtuma TPY:n järjestämien tilaisuuksien joukossa. Se on suunnattu työpajanuorille (ja miksei vanhemmillekin) pajojen henkilöstön ja muiden ammattilaisten sijaan. Myös tapahtuman ohjelma poikkeaa sisällöltään seminaaripäivistä. Ihanko Pihalla? -päivän ideana on tarjota areena työpajanuorten tekemien taideteosten, esitysten sekä muiden luovien töiden esille tuomiseen, ja suurimman osan päivän ohjelmasta tuottavatkin pajanuoret itse.

Kulttuuritapahtumaan valmistautuminen on aina yhtä kutkuttavaa. Luova prosessi esityksen tai muun taideteoksen valmistamiseen vie aikansa ja sitä ei aina voi kiirehtiä, vaikka deadline lähestyisi uhkaavasti. Ajatusten ja ideoiden täytyy antaa rauhassa kiertyä kasaan, jotta lopputulos olisi mahdollisimman lähellä toivottua. Monesti täytyy kokeilla, erehtyä ja taas yrittää uudelleen, jotta päästään lähelle sitä mielikuvaa, joka tekijällä teoksestaan on. Samaan aikaan esityksen tai teoksen kasaaminen vaatii kuitenkin suuren määrän käytännön järjestelyitä ja konkreettista työtä, jotta kaikki palaset saadaan loksahtamaan kohdalleen.

Samat taiteellisen prosessin valmistumisen elementit ovat huomattavissa, oli kyse sitten taidekentän ammattilaisten työskentelystä tai harrastajateatterin kevätnäytöksestä. Läsnä on halu etsiä uutta ja tulkita kokemaamme ainutkertaisella tavalla, näyttää vilahdus tekijän sisäisestä maailmasta. Taide on myös väylä purkaa tekijänsä tuntemuksia ja etsiä suuntaa tulevaan, jokaiselle omalla tavalla.

Parasta ovat ne onnistumisen hetket, kun esiintyjä on ylittänyt itsensä ja tuonut yleisön nähtäväksi jotakin ainutkertaista ja uutta, omista lähtökohdista syntynyttä. Vuodet kulttuurikentällä taiteen ammattilaisten parissa työskennellessä näyttivät, että prosessi on joka kerta erilainen, eikä välttämättä aina helppo ja yksinkertainen. Samoja ajatuskulkuja löytyy luultavasti myös monen Ihanko Pihalla? -tapahtumassa nähtävän teoksen taustoilta.

Ihanko Pihalla?  -tapahtuman tunnelma onkin usein todella hieno. Päivä on täynnä jännitystä viime hetken viilauksista, mutta myös innostusta ja iloa itsensä voittamisesta ja uusista kokemuksista. Tapahtuma on joka vuosi erilainen, tekijöidensä ja tapahtumapaikan näköinen. Järjestävällä organisaatiolla on hyvin vapaat kädet koota ohjelma ja puitteet itsensä näköisiksi. Tänä vuonna kohtaamme tapahtuman merkeissä Kemissä, jossa tapahtumaa on valmisteltu yhteistyössä Kemi Factorin kanssa. Luvassa on monenlaisia musiikkiin ja elokuviin liittyviä teemoja, esimerkiksi biisinteko- ja studio-workshoppeja, installaatioita ja tanssia. Päivän ohjelmaan kannattaa tutustua tarkemmin ja ilmoittautua mukaan, matkaan kannattaa lähteä hiukan kauempaakin!

Ihanko Pihalla?  -tapahtumalle valitaan vuosittain uusi yhteistyökumppani, joka vastaa tapahtumapäivän ohjelman kokoamisesta sekä tapahtumaan liittyvistä käytännön järjestelyistä. Yksin tapahtuman tuotantoa ei kuitenkaan tarvitse tehdä, vaan TPY tarjoaa tapahtuman järjestämiseen taloudellista tukea sekä apua tuotantoon ja toteutukseen. Yhteistyökumppaniksi hakeminen on erinomainen mahdollisuus päästä kehittämään tapahtumaa ja muokkaamaan siitä ensi vuonna taas uusien tekijöiden näköinen ja kokoinen. Jos kiinnostus tapahtuman järjestämiseen heräsi, hakuilmoitus löytyy täältä.

Nähdään Kemissä kulttuurin merkeissä 24.5.!

Niina Ilola
tapahtumatuottaja
Valtakunnallinen työpajayhdistys ry

%d bloggaajaa tykkää tästä: