Muutoksen mahdollisuus

Tässä ajassa puhutaan paljon muutoksesta. Muutospuhe koskettaa meidän arkeamme, vapaa-aikaamme, opiskelua ja tietysti myös työelämää. Tälläkin hetkellä eri areenoilla käydään kiivasta keskustelua ilmastomuutoksesta, digitalisaatiosta, robotisaatiosta ja yleensä vain työn muutoksesta. Tavatessamme kollegoita käännämme hyvin nopeasti keskustelun muutoksiin, joita juuri on ollut, on juuri käynnissä tai on käynnistymässä. Muutospuhe on meitä työtä tekeviä yhdistävä asia. Siihen liittyviä kokemuksia ja tunteita on helppo jakaa, koska todennäköisesti myös keskustelukumppanilla on samoja kokemuksia.

Muutos on prosessi, jossa jokin tulee toisenlaiseksi kuin se oli. Jostain syystä muutos-sana suomen kielessä sisältää ajatuksen, että jokin pysyvä asia muuttuu, ja muutoksen jälkeen siitä tulee jälleen pysyvää. Tämä ajatus vastaa harvoin nykypäivän työelämän tilannetta. Todellisuudessa muutos on kuitenkin jatkuvaa ja yhden muutoksen jälkeen alkaa tai sen rinnalla kulkee yksi tai useampi muutos.

Työpajakenttä on ison muutoksen pyörteessä. Käynnissä oleva maakuntauudistus ja sen rinnalla toteutettava kasvupalvelu-uudistus uudistavat kuntien sosiaali- ja terveyspalvelujen ohella myös työllisyyspalveluita. Kuntouttava työtoiminta siirtyy maakuntien vastuulle. Nuorisolain mukainen nuorten työpajatoiminta säilynee edelleen kuntien toiminnoissa. (TPY:n tiedote 14.3.2018) Ei ole siis ihme, että Jyväskylässä järjestettävien Valtakunnallisten Työpajapäivien teemaksi on valikoitunut muutoksen mahdollisuus.

Myös Jyväskylän kaupungin nuorisopalveluiden Nuorten taidetyöpaja on ollut osana isoa muutosta. Vuonna 2001 hyvin pienestä alkanut Nuorten taidetyöpaja on kasvanut seitsemäntoista vuoden aikana useiden hankerahoituksien ja sinnikkään kehittämistyön tuloksena reilun 200 pajanuoren ja lähes 30 työpaja-ammattilaisen yhteisöksi. Vuoden 2017 alussa Jyväskylässä koottiin nuorten palvelut yhdeksi uudeksi palveluyksiköksi, jossa yhdistettiin Nuorten taidetyöpaja ja vanhat nuorisopalvelut. Tämän uuden palveluyksikön johdossa aloitin reilu vuosi sitten. Tällöin aloitimme koko henkilöstön kanssa yhteisöllisen prosessin, jonka aikana loimme yhdessä yhteisen organisaation ja yhteisiä toimintatapoja. Aloitimme uusissa nuorisopalveluissa 1.9.2017, mutta muutosprosessimme jatkuu edelleen. Valmistautuminen Jyväskylä2020 muutokseen on jo alkanut.

Muutoksen läpikäyminen on haastavaa ja en usko, että mikään muutos menee kitkattomasti. Eikä meidän muutoksemmekaan ole ollut tästä poikkeus. Hankaluuksia, pettymyksiä ja epäonnistumisia on ollut, mutta onneksi huomattavasti enemmän myönteisiä kokemuksia ja tahtoa tehdä entistä parempia palveluita Jyväskylässä asuville nuorille. On ollut ilo huomata, että meidän väkemme on ottanut muutoksen mahdollisuutena. Olen lisäksi varma, että lopullisina hyötyjinä ovat meidän nuoremme. Kaikki ne 54 000!

On hienoa toivottaa työpajaväki lämpimästi tervetulleeksi todelliseen nuorten kaupunkiin – Jyväskylään. Meidän Nuorten taidetyöpajan väki on osaltaan ollut valmistelemassa teille yhdessä Työpajayhdistyksen väen kanssa hetken pohtia muutoksen mahdollisuutta. Käytä se hetki hyväksi, tervetuloa Jyväskylään!

dav

Katariina Soanjärvi
palvelupäällikkö, KT
nuorisopalvelut
Jyväskylän kaupunki

%d bloggaajaa tykkää tästä: