Havuja, perkele!

”Edunvalvontaryhmämme tehtävä on huolehtia, että työpajojen laduille singahtaa ripeästi havuja lumen paakkuuntuessa suksien pohjiin”, kirjoittaa Varsinais-Suomen työpajaverkoston puheenjohtaja, Kaarinan Pajamestarit ry:n toiminnanjohtaja Risto Tolonen kirjoituksessaan Varsinais-Suomen työpajaverkoston alueellisesta vaikuttamistyöstä. Varsinais-Suomen työpajaverkosto on yksi kahdestatoista alueellisesta työpajaverkostosta, joiden toimintaa esitellään viime syksynä käynnistyneessä ALU-blogisarjassa. 

Risto T

Onko työpajoja enää parin vuoden päästä? Olemmeko rakennemuutoksen uhreja? Kuka meistä välittäisi?

Työpajaverkostomme kokoontuu neljästi vuodessa puhumaan ajankohtaisista ja tulevaisuuden aiheista. Kokouksissamme nousi tarve panostaa enemmän edunvalvontaan eli yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen. Halusimme pitää systemaattisesti yhteyttä tulevaisuutemme kannalta keskeisiin vaikuttajiin. Halusimme tuoda rakennekeskusteluihin työpajapolitiikan. Halusimme porukan, joka valmistelisi edunvalvonta-asioita verkostolle ja toimisi tarpeen tullen lobbaamisen teräsnyrkkinä.

Näin syntyi edunvalvontaryhmämme. Siihen kuuluvat Liedon kunnan työllisyyspäällikkö Soile Nieminen, Raina-säätiön kehittämispäällikkö Tuire Raudaskoski, Kaarinan Pajamestarit ry:n toiminnanjohtaja Risto Tolonen ja työpajakoordinaattorimme Jarkko Åkerberg. Ryhmä koottiin vapaaehtoisiksi ilmoittautuneista. Verkostollamme oli aikaisemminkin vastaava ryhmä mutta se kuopattiin. Kertonee ajan riennosta, että syntyi tarve herättää se henkiin taas.

Ryhmän agendalla on tänä syksynä ollut osaamisen ja oppimisympäristöjen tunnistaminen. Olemme käynnistäneet yhteistyön Turun ammatti-instituutin kanssa. Jokaiseen verkostokokoukseen huolehdimme edunvalvontateeman mukaan. Viime kokoukseen kutsuimme kanssamme keskustelemaan TE-palvelut, ELY-keskuksen, alueellisen työllisyyskokeilun ja Varsinais-Suomen Yrittäjät ry:n ja paikalle saapui kaikkiaan kymmenen henkeä näistä instansseista.

Ensi vuoden suunnitelmassamme on kansanedustajatapaaminen ja Länsi-Suomen työpajapäivä 15.3.2018. Välitämme kansanedustajillemme ajantasaista tietoa maakunnan työpajatilanteesta. Työpajapäivään kutsumme sidosryhmämme yhteiseen keskusteluun ja vastuutamme maakuntamme työpajoja jatkamaan siellä virinneitä dialogeja paikkakuntakohtaisesti. Myös aluehallintovirasto ja maakuntaliitto ovat olleet vaikuttamisen kohteitamme. Kuntakohtainen edunvalvonta on rajattu tämän ryhmän ulkopuolelle. Siitä kantavat vastuun pajat omilla paikkakunnillaan. TPY huolehtii Helsingin herroista.

Lobbaamisen ohella ryhmä kannustaa pajoja vastaamaan TPY:n edunvalvontateemaisiin kyselyihin. Käännämme TPY:n lausuntoja ja viranomaisten linjauksia varsinaissuomeksi. Edistämme tilastotiedon hyödyntämistä vaikuttamisessa. Tapaamme napakoissa 90 minuutin palavereissa kuukausittain ja sen päälle tulevat lobbaustapaamiset.

Edunvalvontaryhmämme tehtävä on huolehtia, että työpajojen laduille singahtaa ripeästi havuja lumen paakkuuntuessa suksien pohjiin.

 

Risto Tolonen

toiminnanjohtaja, Kaarinan Pajamestarit ry

Varsinais-Suomen työpajaverkoston puheenjohtaja

 

 

 

%d bloggaajaa tykkää tästä: