Valtakunnalliset Työpajapäivät – jo 18 kertaa tietoa, verkostoitumista ja kehittämistä

TPY 20 vuotta -blogisarjassa tarkastellaan 20-vuotisjuhlavuottaan viettävän yhdistyksen toiminnan kulmakiviä ja mitä matkan varrella on nähty ja koettu. Yhdistyksen toiminnan alusta saakka työpajatoimijoiden yhteen kokoaminen on ollut yksi sen tärkeimpiä tehtäviä. Jäsenpalvelupäällikkö Anne Välimaan kirjoituksen matkassa muistellaan, missä kaikkialla on kokoonnuttu työpajakentän vuoden päätapahtumaan, Valtakunnallisille Työpajapäiville, missä tehtiin osallistujaennätys ja mitä on luvassa vuonna 2018! 

Valtakunnallisen työpajayhdistyksen alkumetreiltä lähtien on ollut selvää, että työpajaväki haluaa kokoontua yhteen kehittämään ja keskustelemaan. Ennen työpajakentän yhteistä toimijaa kokosi opetus- ja kulttuuriministeriö kenttää yhteen. Valtakunnallisen työpajayhdistyksen toiminnan käynnistyttyä kaksikymmentä vuotta sitten tuli yhdistyksen tärkeäksi tehtäväksi koota kentän toimijat yhteen vuosittain. Ensimmäiset Valtakunnalliset Työpajapäivät järjestettiin Kokkolassa vuonna 1998.

1998 Kokkola 2
Työpajapäivien osallistujia Kokkolassa vuonna 1998

Valtakunnalliset Työpajapäivät ovat alusta saakka olleet kenttää kiinnostava tapahtuma. Päivät ovat koonneet alusta saakka satoja työpaja-ammattilaisia ja sidosryhmiä yhteen. Työpajapäivien osallistujaennätys tehtiin vuonna 2016, kun ensimmäistä kertaa yhdessä järjestetyt Valtakunnalliset Työpajapäivät ja etsivän nuorisotyön päivät kokosivat Lappeenrantaan huikeat 700 osallistujaa! Yhteensä kaikkien näiden vuosien varrella Valtakunnallisilla Työpajapäivillä on ollut osallistujia yli 8000! Aivan jokaisena vuonna ei ole Työpajapäiviä järjestetty, vaan niiden tilalla ovat olleet TPY:n, Allianssin, Nuorisotutkimusseuran ja Kirkkohallituksen yhdessä järjestämät Nuori2013 ja Nuori2017 -suurtapahtumat. Nuori-tapahtumat ovat koonneet yhteen työpajatoimijoiden lisäksi koko nuorisotyön kentän.

Valtakunnalliset Työpajapäivät ovat muodostuneet koko työpajakenttää vuosittain kokoavaksi tapahtumaksi. Jo 18 kertaa työpajakentän ammattilaiset ja lukuisa joukko sidosryhmiä on kokoontunut kuuntelemaan mielenkiintoisia puheenvuoroja, keskustelemaan ajankohtaisista asioista ja tapaamaan muita työpajakentän toimijoita. Työpajapäivät on perinteisesti järjestetty eri puolilla Suomea yhteistyössä paikallisen työpajatoimijan kanssa. Vuosien aikana olemme päässeet kokoontumaan Kokkolassa, Iisalmessa, Kouvolassa, Seinäjoella, Helsingissä, Lahdessa, Jyväskylässä, Oulussa, Lappeenrannassa, Tampereella, Porissa, Kittilässä, Vaasassa ja Turussa.

Seuraavat Valtakunnalliset Työpajapäivät järjestetään Jyväskylässä 18.−19.4.2018. Tällä kertaa paikallinen yhteistyökumppani on Jyväskylän nuorisopalvelujen Nuorten taidetyöpaja. Päivien ohjelmassa on esimerkiksi muuttuva työelämä ja työpajatoiminnan toimintaympäristö, sisäinen motivaatio, brändityö, digitaalisuus työpajatoiminnassa, nuorten oman toimijuuden vahvistaminen sekä yhdenvertaisuus. Muutoksen mahdollisuuksiin johdattelevat mm. tulevaisuustutkija Ilkka Halava ja tutkijatohtori Frank Martela. Tutustu ohjelmaan, poimi sinua kiinnostavat aiheet ja ilmoittaudu TPY:n nettisivuilla. Tervetuloa Jyväskylään!

2016 ttp yleisö
Vuonna 2016 Työpajapäivien ja etsivän nuorisotyön yleisöä Lappeenrannassa Holiday Club Saimaalla

Anne Välimaa
jäsenpalvelupäällikkö
Valtakunnallinen työpajayhdistys ry

 

 

 

%d bloggaajaa tykkää tästä: