STL eli Sairaan Tehokas Laatutyökalu

TPY:n Reetta Pietikäinen ja Maria Gnosspelius vierailivat helmikuussa Imatralla TyönVuoksi ry:ssä. Imatralla innostuttiin toden teolla. Jos haluat tietää miksi, lue tämä lyhyt juttu, jonka jälkeen tiedät, mitä STL oikeasti tarkoittaa.

IMG_0532

”Me ollaan ottamassa STL käyttöön kahdesta syystä. Ensinnäkin me saadaan tietää, missä me jo ollaan hyviä ja toisaalta missä meillä on parannettavaa. Mehän tietysti halutaan palvella meidän asiakkaita parhaalla mahdollisella tavalla”, kertoo TyönVuoksi ry:n toiminnanjohtaja Eija Palsinajärvi-Äikäs.

TyönVuoksi on Imatralla, Ruokolahdella ja Rautjärvellä toimiva työpajaorganisaatio, jonka toiminnassa on mukana lähinnä aikuisia. TPY:n tieto- ja laatupäällikkö Reetta Pietikäinen on juuri vetänyt noin kymmenhenkiselle porukalle kolmituntisen perehdytyksen vasta-alkajan STL:ään ja tämän päivän jälkeen TyönVuoksi ottaa TPY:n tarjoamat työkalut käyttöön.

Mikä tämä mystinen STL sitten oikein on? Niin, ihan oikeasti se ei ole lyhenne sanoista Sairaan Tehokas Laatutyökalu, vaikka oikeilla jäljillä siinäkin ollaan. Oikeasti STL on lyhenne sanoista Sosiaalisen Työllistämisen Laadunarviointimalli. Vasta-alkajan STL on käytännönläheinen versio STL:stä. Siinä toiminnan eri osa-alueita arvioidaan verkossa toimivan Webropol-kyselyn valmiiden kysymysten avulla.

Reetta Imatralla

”Laadunarviointi on ehkä vähän hankala käsite, mutta yksinkertaisesti kyse on oman toiminnan arvioinnista ja kehittämisestä. Henkilöstö itse pääsee miettimään, mitä me tehdään hyvin, mitkä ovat toiminnan vahvuuksia ja mitä pitäisi kehittää. Tämän jälkeen suunnitellaan konkreettiset kehittämistoimet.  Keskeinen tavoite on tehdä omasta työstä helpompaa ja asiakkaiden kannalta vaikuttavampaa,” Reetta Pietikäinen kertoo.

STL ja Vasta-alkajan STL tarjoavat työpajoille juuri toimialan tarpeita vastaavan, valmiin kehittämisen työkalun.

”Täällä oli tän päivän jälkeen aivan loistava fiilis. Meillä oli läsnä 10 henkilöä, yksilö- ja työvalmentajia, ja oikeastaan heitä sai jo vähän pidätellä. Innostus oli suuri ja he ymmärsivät sen ydinidean, että tämä on työkalu meille,” toteaa Eija Palsinajärvi-Äikäs.

Innostuitko? Kehitettäisiinkö toimintaa teidänkin työpajalla? Näin se käy!

9 askelta työpajan laatutiellä

  • Hienoa, että innostuit! TPY:stä saat apua. STL ja Vasta-alkajan STL ovat ilmaisia työkaluja TPY:n jäsenille.
  • Ota yhteys TPY:n Reetta Pietikäiseen. Hän tulee paikanpäälle perehdyttämään teidät, jos haluatte! Jos alueella on useampia kiinnostuneita työpajoja, kannattaa koota joukot yhteiseen perehdytykseen.
  • Ovatko kaikki mukana? Laatutyö vaatii sekä johdon että työntekijöiden sitoutumista.
  • STL otetaan käyttöön. Yhdessä sovitaan arvioinnin teemat, joita kannattaa valita 2–3 kerrallaan. TyönVuoksi ry:ssä päätettiin lähteä arvioimaan ja kehittämään ensiksi johtajuutta, henkilöstöä ja prosesseja.
  • Henkilöstö vastaa Webropol-kyselyyn, jossa kysytään eri teemoista vahvuuksia, kehittämisen kohteita ja konkreettisia kehittämistoimenpiteitä. Webropol tekee yhteenvedot vastauksista.
  • Sitten porisemaan yhdessä ja sopimaan, mitä aletaan kehittää ja millä aikataululla. Ei ehkä ihan lyhyt keskustelu, mutta antoisa, se on varmaa. Nyt sovitaan ne konkreettiset kehittämiskohteet joiden parissa jatkossa työskennellään.
  • Kehittämiseen menee aikaa. Seuraava laadunarviointi kannattaa tehdä aikaisintaan 2–3 vuoden kuluttua.
  • Hauskempaa kehittäminen on, jos löydät lähialueelta toisen toimijan, joka myös kiinnostuu STL:stä ja voitte innostaa ja sparrata toisianne matkan varrella.
  • Nyt työpajalla on käytössä laadunarviointityökalu. Se on myös rahoittajien arvostama asia, josta kannattaa kertoa. STL:n kautta saat kyselyyn pohjaavaa tietoa siitä, missä olette hyviä ja miten olette kehittyneet toiminnassa yhä paremmaksi.
%d bloggaajaa tykkää tästä: