Työpaja vai valmennuspaja? Kuhmossa on toimittu 30 vuotta

TPY:n kouluttaja Susanna Palo vieraili Kuhmon työpajalla, joka juhlii 30-vuotista taivaltaan. Nuoret antavat hyvää palautetta esimerkiksi Sovari-kyselyssä ja viihtyvät työpajalla myös työaikojen ulkopuolella.

alu-verkosto-kuhmon-tyopajalla-2017-6

Kuhmon vapaa-aikatoimen johtaja Timo Heikkilä kertoi Kuhmon 30-vuotisen työpajan vaiheista Alu-verkoston tapaamisessa 22.2.2017. Kun perustamisesta päätettiin 1986 marraskuussa, haluttiin työpaja sijoittaa Kuhmon kaupungin toimialaan pysyvästi. Työpajan toiminta käynnistyi nuorisotoimessa 5.1.1987. Työttömiä alle 29- vuotiaita nuoria oli silloin kaupungissa 278. Nyt, vuonna 2017, nuoria ilman työtä tai koulutuspaikkaa on Kuhmossa 78. Tekemistä siis riittää edelleen.

Kuhmon työpaja tarjoaa tällä hetkellä alle 29-vuotiaille, pääasiassa kouluttamattomille työttömille nuorille, mielekästä tekemistä, tukea urasuunnittelulle ja työelämän pelisääntöihin tutustumista työttömyyden vaihtoehtona, sekä koulutetuille nuorille ensikosketuksen työelämään ja mahdollisuuden pitää yllä ammattitaitoa.

Loistavat tilat ammatillisen koulutuksen perintönä

Kuhmon työpaja on 30-vuotisen uran aikana vaihtanut paikkaa kuusi kertaa ja nyt ollaan tiloissa, jotka vastaavat hyvin toimintaan. Kun Kuhmon kaupungilla jäi ammatillisen koulutuksen tilat tyhjilleen, sai työpaja toiminnalleen loistavat tilat koviin materiaaleihin (puu- ja metallityöt) sekä pehmeisiin materiaaleihin (tekstiilityö ja verhoilu). Myös Etsivä nuorisotyö sai omat tilat, joissa nuorilla on mahdollisuus keskustelujen lisäksi keittää kahvia ja leipoa.

alu-verkosto-kuhmon-tyopajalla-2017-14

Starttipajan tiloissa tehdään ruokaa kerran viikossa, pohditaan ryhmässä mahdollisia tulevaisuudentoiveita sekä välillä toimitaan kädentaitojen parissa.  Nuoret ovat Kuhmon työpajalla maanantaista torstaihin työkokeilussa tai kuntouttavassa työtoiminnassa. Perjantaina on työntekijöillä lyhyt päivä, vaikka silloinkin useat nuoret saapuvat paikalle omien puuhailujensa kanssa – korjaamaan autoaan, pyöräänsä tai muuten tapaamaan kavereita. Työpajalla viihdytään ja saadaan omaan elämään valmennusta. Siitä on saatu myös hyviä tuloksia nuorten omien arvioiden perusteella Sosiaalisen vahvistamisen mittarin eli Sovari -tulosten myötä.

Nykyään tilaustöitä voidaan ottaa entistä vähemmän, koska vaativat tilaustyöt koettiin liian haasteellisiksi nuorten kanssa. Työpajasta vastaava Timo Heikkilä on jopa pohtinut nimenmuutosta, joka kertoisi enemmän ulkopuolisille työn sisällöstä ja tavoitteista. Uusi nimi olisi Valmennuspaja!

Susanna Palo, kouluttaja, TPY

%d bloggaajaa tykkää tästä: