Ihanko Pihalla? @urban street – luvassa katutaidefestarit Kuopiossa

dav

Ihanko Pihalla? -tapahtuma on siitä poikkeuksellinen TPY:n tapahtuma, että osallistujina eivät ole työpaja-ammattilaiset, vaan työpajojen nuoret ja muut valmentautujat. Kun vielä teemana on taide ja kulttuuri, antaa se huikeat mahdollisuudet tapahtuman sisällön suunnittelulle ja toteuttamiselle!

Tapahtuma onkin joka vuosi hiukan eri näköinen, riippuen kulloisenkin vuoden teemoista ja järjestävästä organisaatiosta. Tänä vuonna oltiin Jupiter-säätiön tiloissa Vaasassa rokkaavan lokin kanssa kierrätykseen keskittyen, viime vuonna vietettiin aurinkoinen päivä Tampereella Monitoimitalo 13:ssa Legioonateatterin johdatellessa teatterin ja taiteen maailmaan.

Vuonna 2017 ollaan Kuopiossa ja yhteistyökumppanina toimii Tukeva-työvalmennussäätiö. Tapahtuma järjestetään 18.5.2017, päivämäärä kannattaa laittaa jo nyt kalenteriin.  Tukevan tiloissa on odotettavissa kunnon katubileet, sillä ensi vuoden tapahtumassa ollaan @urban street! Ohjelmasisältöjen toivotaan liittyvän katutaiteeseen ja -kulttuuriin.

dav

Katutaide on laaja käsite, joka pitää sisällään monenlaisia visuaalisia teoksia, joita nähdään perinteisesti julkisessa kaupunkitilassa. Ihanko Pihalla? -tapahtumassa katutaideteos voi olla esimerkiksi maalaus, musiikkia, tanssia tai sanataidetta, vaihtoehtoja on monia. Emme halua kuitenkaan liikaa kahlita ohjelmaehdotuksia tähän teemaan, vaan ehdotettava ohjelma voi olla jotain muutakin ja voimme yhdessä katsoa, kuinka se sopii päivän muuhun ohjelmaan.

Ensi vuoden toimintasuunnitelmia pohdittaessa pajoilla voitaisiinkin jo miettiä osallistumista myös Ihanko Pihalla? -tapahtumaan. Olisiko ensi kevään muihin toimintoihin kätevästi yhdistettävissä esitys, performanssi tai installaatio, jonka voisi tuoda näytille tapahtumaan? Ideointia kannattaa tehdä myös nuorten kanssa ja lähteä yhdessä kehittämään kulttuuripäivän sisältöjä.

Tapahtuman järjestelyissä tehdään yhteistyötä Taiteen edistämiskeskuksen kanssa ja he tuovat oman panoksensa ohjelman tuotantoon. Onkin mielenkiintoista nähdä, millainen kokonaisuus syntyy työpajanuorten ja taiteen ammattilaisten ideoista yhdistettynä katutaiteeseen!

Ohjelman suunnittelu on hyvä aloittaa jo nyt ja ohjelmaehdotukset voi laittaa tulemaan hakulomakkeen kautta täältä. Ohjelmaehdotusten viimeinen toimituspäivä on 28.2.2017.

katutaidetta

Katutaide täh?

Katutaide ei ole vielä Suomessa kovin vanha ilmiö. Graffitikulttuuri rantautui Suomeen 1970- ja 1980-luvulla amerikkalaisen hip hop -kulttuurin mukana ja vasta 2000-luvulle tultaessa suomalaisissa kaupungeissa on alkanut enemmän näkyä esimerkiksi sapluunoita ja eri tyyppisiä maalauksia sekä tarroja. Aivan viime kuukausien aikana uutta katutaidetta on näkynyt monessa helsinkiläisessä kaupunginosassa, kun asuintalojen kylkeen on ilmestynyt kookkaita muraaleja.

Julkisissa tiloissa olevaa taidetta arvostetaan erityisesti pääkaupunkiseudun kaupungeissa ja Oulussa. Suomen Taiteilijaseuran vuonna 2016 teettämän kyselyn mukaan 79 prosenttia vastanneista uskoo, että taide parantaa ympäristön viihtyisyyttä ja turvallisuutta. Lähde: Suomen Taiteilijaseuran TNS Gallupilla teettämä kysely, 2016.

Kirjoittaja Niina Ilola on TPY:n tapahtumatuottaja, joka TPY:ssä vastaa Ihanko pihalla? -tapahtumasta.

%d bloggaajaa tykkää tästä: