Kuka oppii eniten, kun työpajalle saapuu ulkomaalainen nuori vapaaehtoistyöhön?

”Monelle nuorelle vapaaehtoiseen tutustuminen on ensimmäinen aito kohtaaminen ulkomaalaisen kanssa ja parhaimmillaan lopputuloksena on valtioiden rajat ylittävä ystävyys” kirjoittaa työhönvalmentaja Anna Kaija.

teja-ja-denis-pieni-rajattu
Teja ja Denis Sloveniasta saapuivat syyskuussa vapaaehtoisiksi Lahden nuorisopalveluiden työpajoilla EVS-ohjelman kautta. Kuva: Irene Lüders

Lahden nuorisopalveluiden työpajoilla eletään jännittäviä aikoja. Syyskuun puolessa välissä nimittäin paja-arkeen saatiin vahvistusta Sloveniasta asti. Denis tuli ilahduttamaan Draamapajaamme ja Teja saapui tutustumaan Sisustuspajan ja Mediapajan arkeen.

Lahden nuorisopalveluissa EVS-toiminta on aloitettu jo vuonna 2007 ja ensimmäiset vapaaehtoiset tulivat pajoille 2009. Kokemusta on siis karttunut jo useampi vuosi ennen Denisin ja Tejan saapumista. Myös suomalaisia nuoria on lähtenyt maailmalle useampaan kertaan.

Työpajoillamme EVS-jaksot ovat olleet hyödyllisiä kokemuksia niin pajanuorten kuin henkilökunnankin kannalta. Monelle nuorelle vapaaehtoiseen tutustuminen on ensimmäinen aito kohtaaminen ulkomaalaisen kanssa ja parhaimmillaan lopputuloksena on valtioiden rajat ylittävä ystävyys. Vähimmilläänkin erilaisen kulttuurin edustajaan tutustuminen on kasvattavaa ja laajentaa maailmankuvaa. Lisäksi niin pajalaiset, työvalmentajat, yksilövalmentajat kuin EVS-vapaaehtoiset saavat tuhdin kielikylvyn, kun toiminta järjestetään sekä suomeksi että englanniksi. Yleensä pajalaiset pääsevät myös kuulemaan vapaaehtoisten omaa äidinkieltä, joten oppimista tapahtuu puolin jos toisinkin.

Denis ja Teja ovat innoissaan Suomeen saapumisestaan. He odottavat niin uusia ystäviä kuin kokemuksiakin ja haluavat laajentaa omaa kokemushorisonttiaan. He ovat päässeet maistelemaan niin suomalaista ruokaa kuin suomenkielisiä sanojakin. Odotuksissa siintää reissu Helsinkiin, mutta myös yleisesti suomalaisesta kulttuurista oppiminen ja kielitaidon parantaminen. Denis kertoo haluavansa hymyillä mahdollisimman paljon ja viettää aikaa positiivisten ihmisten parissa.

Denisin ja Tejan kokemuksista voit lukea tarkemmin Here We Go Again! -EVS-hankkeen blogista. Sieltä löydät myös tarinoita suomalaisten vapaaehtoisten seikkailuista maailmalla.

Teksti: Anna Kaija

Anna työskentelee Lahden nuorisopalveluiden työllisyyspalveluissa työhönvalmentajana ja vastaa Here We Go Again! hankkeen blogista.

Mikä EVS?

Eurooppalainen vapaaehtoispalvelu (EVS) on osa Erasmus+ -ohjelmaa ja nuorille maksuton. Palvelun kautta 17–30-vuotiaat nuoret voivat tehdä vapaaehtoistyötä eri puolilla Eurooppaa ja sen ulkopuolella, ja palvelu tukee järjestöjä vapaaehtois-työmahdollisuuksien tarjoamisessa. 20 vuotta olemassa ollut palvelu on tähän mennessä liikuttanut 100 000 nuorta. EVS-vapaaehtoiset ovat antaneet panoksensa lasten, nuorten ja vanhusten hyväksi, suojelleet ympäristöä ja työskennelleet kulttuuritapahtumissa ja monien muiden arvokkaiden asioiden parissa. #evs20

Lisätietoa:

www.cimo.fi/evs20

www.maailmalle.net

www.europa.eu/youth/evs20

 

%d bloggaajaa tykkää tästä: